18 d’oct. 2008

concepte d'esport

Ans aquí una polèmica suscitada en el bloc del Ferran Bertran com a conseqüència d’unes converses a la classe, entre uns partidaris de l’esport per a passar-t’ho bé o com a concepte solsament competitiu.
Ja vaig respondre al bloc del meu company, que compartia segurament la seva visió de l’esport a nivell local com a il·lusió no competitiva fins als 18 anys. Tanmateix jo rebaixaria aquesta edat a la dels 12, sempre tenint en comte que a partir de l’adolescència cadascú pot tenir un objectiu o un altre, depenent del seu esperit de superació i/o possibilitats d’assolir una determinada meta.

És cert, que sobretot en futbol hi ha en totes les categories un onze ideal inamovible, que causa el desengany de molts que no poden disputar ni tan sols 45 minuts. Això a nivell local també passa, i és aquí on no hauria d’ocórrer; doncs qui vulgui competir a aquestes edats que no jugui al seu poble ni a la seva escola, que es busqui un equip d’elit on pugui triomfar. És normal que cursant estudis primaris els nens i nenes no puguin jugar a futbol a l’escola perquè no hi ha nivell o no és seriós? Jo crec que no, hi són els pares qui amb afany de protagonisme els inscriuen ben aviat a un equip comarcalment important i des de les graderies els inflen al cap o insulten l’àrbitre del partit; al meu entendre, un acte poc ètic , que dóna un exemple molt lamentable al seu fill que va darrer d’una pilota a priori, per divertir-se.

És el petit esportista qui al veure que no disputa prous minuts, es cansa d’aquell esport que l’hi han volgut fer practicar i veu o que l’hauria de deixar per avorriment, o perquè un altre esport li desperta molta més il·lusió.
Un esport massificat, d’insults, de competitivitat absurda i de baralles constants com és el futbol, no es mereix per mi el més mínim interès, i menys quan aclapara tots els mitjans de comunicació i per assabentar-me’n de notícies d’un altre àmbit, em veig obligat a agafar un diari esportiu i obrir-lo per l’última pàgina; fet que ja he agafat per costum. Qui vulgui competir que ho faci, i en molts altres esports individual: tenis, natació, atletisme o ciclisme no queda cap més remei; competir, entrenar, no abaixar mai la guàrdia; sempre, això si, amb la il·lusió d’una constància que t’ha de permetre arribar a un triomf. Qui vulgui competir doncs, que no s’encanti i que s’apunti a un equip local, sense perdre el temps a l’equipet de l’escola. Qui vulgui saber que és realment l’esport, li aconsellaria que practiqués un esport individual, al meu parè de fons, de resistència. I qui vulgui anar a jugar per trobar-se amb uns amics, “de costellada” que jo en dic, doncs segurament també sabrà on anar. Això però, a partir d’una certa edat. A nivell infantil, estic d’acord Ferran, en que el millor seria deixar jugar a tothom i fomentar una il·lusió i una competitivitat sana que comencés a partir d’una categoria determinada.

2 comentaris:

F. Bertran ha dit...

"jo sóc un nen avorrit del futbol"
podem començar aquesta campanya!
i encara ens forrarem de mitjans mediàtics!
jajaja

molt bo l'escrit!
completament d'acord!

Ferran
(s'ha de fotre merder al actual!!)

PLANS ha dit...

Tot i que a mi m'apassiona el futbol (potser més jugar-hi que no pas veure'l), estic d'acord amb la teva postura. També trobo una mica ridícul la situació típica dels pares, que amb crits i insults es dirigeixen a la gent del terreny de joc...

A part d'això, hi ha com una febre, tal com dius, en el món del futbol, ja per part dels pares. Qui no té un fill que faci 274667398 extraescolars, no és ningú... I si juga a futbol, ja és el millor! Altres esports com l'hàndbol o el bàsquet o el volèybol, han quedat relegats a segon plà.

Bé, res més!

PD: Si tu et llences jo em llenço, tiu...! jaja